Uw 1e afspraak in ons bedrijf, lees de meest gestelde vragen

De meest gestelde vragen over een 1e inspectie/keuring aan uw Mercedes klassieker bij Jean-Louis Stolk in Balkbrug.

 

Als u zelf sleutelt en een technische vraag hebt klik dan door naar de pagina: Technische vraag stellen.  

Zoek u losse onderdelen om zelf te sleutelen lees dan hier verder 

Voor een eerste afspraak in ons bedrijf en/of technische inspectie van uw Mercedes-Benz oldtimer of klassieker kunt u bij onze werkplaats chef Jean-Louis Stolk een afspraak maken. Inspecties vinden meestal plaatst op een zaterdag tussen 10.00-12.00 uur of tussen 13.15-15.15 uur.  Lees vooraf deze pagina voor al uw vragen.

Proefrit samen met Jean-Louis Stolk

Jean-Louis Stolk
Jean-Louis Stolk

Als de technische staat van uw klassieker het toelaat maakt Jean-Louis Stolk samen met u een korte proefrit. Zo krijgt hij een eerste indruk van het rijgedrag van uw Mercedes-Benz oldtimer of klassieker. Hoe stuurt en schakelt de auto. Welke geluiden komen er onder de motorkap vandaan. Hoe is de wegligging, hoe functioneren de remmen. Ook vindt er een visuele inspectie onder de motorkap plaats. En wordt er geluisterd hoe de motor loopt.

Veiligheid, brandstoflekkages> klassieker gaat op de brug

Natuurlijk gaat de Mercedes klassieker de brug op. Jean-Louis Stolk bekijkt samen met u naar de plus en minpunten van uw klassieker. Ook wordt er gekeken naar de veiligheid van uw auto. Een groot aandachtspunt is de conditie van het brandstofsysteem, ter voorkoming van brand door lekkende benzinedampen. Verder bekijkt hij de remslangen, lekkages van koelvloeistof. Naar de rubbers en draagarmen van de subframes en nog veel meer. Dit alles valt onder diagnose stellen.

oldtimer in brand
Regelmatig vliegen slecht onderhouden klassiekers spontaan in de brand. Laat op tijd het brandstofsysteem inspecteren en voorkom zo dat uw kostbare oldtimer voor uw ogen in vlammen opgaat.

Diagnose stellen

Overigens is natuurlijk niet alles “te zien” bij een dergelijke korte inspectie. Slechts enkele simpele diagnoses kunnen gesteld worden tijdens een 1e inspectie. Zo kan er b.v rook worden ingeblazen om te zien of er lekkages zijn. Verdere diagnose stellen heeft ook pas zin als eerst de normale periodieke onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd en er dan alsnog problemen blijken te zijn. Dus even aan een kastje hangen en een “update” zit er helaas niet in. In tegenstelling tot bij een moderne auto vindt diagnose stellen bij oldtimers en klassiekers stapsgewijs plaats tijdens het “sleutelen” en met de juiste apparatuur. Die apparatuur hebben wij in huis.

Net als bij de huisarts of specialist kunt u net na uw jaarlijkse controle toch hartproblemen of erger krijgen. En ja, ook een mooie klassieker met een goede basis en aangekocht voor een nette prijs heeft regelmatig onderhoud nodig. Het is tenslotte een auto van minstens 25 jaar of ouder.

Hoe lang duurt een inspectie?

Een inspectie duurt gemiddeld twee uur, maar kan ook iets langer of korter zijn.

Inspectie is mogelijk zonder dat u erbij bent

Heeft u een druk leven en kunt u  helaas niet persoonlijk aanwezig zijn bij de inspectie. Geen probleem. Uw klassieker kan worden opgehaald of u laat hem brengen. Eenmaal op de brug berichten wij u via  WhatsApp video’s  onze bevindingen en kunt u het eigenlijk allemaal nog veel beter zien en ook steeds weer terugkijken.

Wel vrijblijvend, maar niet gratis

Zo’n vrijblijvende eerste inspectie is overigens niet gratis. Ons uurtarief wordt in rekening gebracht, plus eventuele gereedschapskosten. Daarna ben u geheel vrij om te kiezen om wel of geen werkzaamheden aan uw Mercedes klassieker door ons of een andere garage uit te laten voeren. Wel wordt bij een volgend groot onderhoud aan uw Mercedes-Benz klassieker in onze garage de in rekening gebrachte inspectiekosten afgetrokken.

Wat als u bent verhinderd

Bij verhindering afspraak uiterlijk 24 uur vooraf annuleren. Bij niet tijdig annuleren brengen wij kosten in rekening.

Ben ik gelijk aan de beurt na de 1e inspectie als ik kies voor werkzaamheden

Inspecties vinden plaats tussen de al geplande lopende werkzaamheden in. En worden vaak weken of nog  langer vooraf gepland. Zowel u als wij hebben geen enkel idee of en hoeveel onderhoud er aan uw Mercedes klassieker nodig is. Net zo goed weten we niet welke werkzaamheden u besluit snel of pas volgend jaar te laten uitvoeren. De inspectie dient immers om u daar meer inzicht in te geven. Afpreken dat we er direct de week erop aan gaan beginnen is dan ook meestal niet mogelijk. Wellicht adviseren wij u om aan uw klassieker geen geld meer te spenderen en een beter exemplaar te zoeken.

Checklist

Bent u serieus van plan om, op termijn, werkzaamheden aan uw Mercedes te laten uitvoeren noteren wij in een checklist de geconstateerde en met u besproken aandachtspunten. Onderverdeelt in zaken die sneller aandacht nodig hebben en zaken die op wat langere termijn wenselijk kunnen zijn. U ontvangt deze checklist meestal binnen 1 week per email.

Advies niet verder te rijden

Soms adviseren wij u dringend niet meer verder te rijden met de auto, in uitzonderlijke gevallen zelfs niet meer terug naar huis. In deze gevallen is er meestal sprake van benzine lekkage. In dit geval kunnen wij u naar het treinstation in Meppel brengen voor de reis terug naar huis en kan de auto hier buiten blijven staan in afwachting van reparatie.

Kan de auto blijven staan totdat hij aan de beurt is

Als u tijdens de inspectie direct besluit om werkzaamheden uit te laten voeren, dan kan uw klassieker blijven staan totdat hij aan de beurt is. Buiten op ons eigen terrein is er altijd plek. Bij vooraf zeer slechte weersvoorspellingen proberen wij zoveel klassiekers als mogelijk is tijdelijk binnen te plaatsen. Exclusieve en zeldzame modellen kunnen in overleg binnen staan. Is uw auto klaar, dan is het prettig voor ons en de volgende klanten als u hem snel weer ophaalt.

Hoe lang duurt het gemiddeld voordat mijn auto aan de beurt is

Dat is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Wij zijn een klein specialistisch bedrijf, dus geen grote buurtgarage waar meerdere auto’s per dag “over de brug” worden gejaagd voor standaard periodiek onderhoud. Eenmaal aan de beurt krijgt uw klassieker alle aandacht die hij volgens u nodig heeft en willen wij hem niet “over de brug” jagen omdat er daarna nog eens 5 klassiekers staan te dringen.

Meekijken via WhatsApp en snel terug reageren op opmerkingen of vragen

Gaan we eenmaal uw klassieker opstarten, dan krijgt u via WhatsApp regelmatig video berichten van wat we tegen komen aan uw klassieker. Zorg dus dat wij u 06 nummer hebben en dat u snel reageert op opmerkingen en/of vragen aan u via WhatsApp. Het is tenslotte uw Mercedes klassieker en u beslist wat we wel en niet gaan doen. Wij adviseren, u beslist en wij voeren uit. Bedenk dat uw klassieker in de werkplaats, vaak al op de brug staat en dat de monteurs op dat moment werken aan uw auto. Snel terug reageren is dus in uw belang. Wilt of kunt u om wat voor reden dan ook niet communiceren via WhatsApp, dan adviseren wij u om een andere garage te contracteren.

Weet ik vooraf wanneer mijn auto weer klaar is en wat de kosten zijn

Helaas is dat bij groot onderhoud aan klassiekers niet zo eenvoudig. Een afgesproken aflevertijd en kostenplaatje betekent simpelweg dat je gewoon moet stoppen als de tijd en het budget op is. Patiënt dichtnaaien en weg er mee, de volgende op de brug. En dat loopt altijd uit op een teleurstelling.

Wat kan de reden zijn dat het langer duurt, of duurder wordt dan eerst verwacht

Dat kunnen tal van redenen zijn. Wij raden u ook altijd aan om eerst de meest dringende technische punten aan te pakken. En dus niet eerst de auto te laten overspuiten. Of te beginnen met het vervangen van de stoelhoezen en softtop. Dat kan altijd later nog. Werk in etappes naar uw einddoel toe en begin bij het begin. Eerst (veilig) rijden dan pas mooi maken.

De Vrijwillige Klassieker Inspectie – De VKI

Hoewel Apk-keuringen voor oldtimers ouder dan 50 jaar sinds 1 januari 2021 niet meer verplicht is, kunt u op uw vingers natellen dat het belangrijk blijft om regelmatig onderhoud en controles aan uw oldtimer uit te laten voeren. Heeft u een Mercedes oldtimer van 50 plus en wordt het eens tijd voor een Vrijwillige Klassieker Inspectie.

Bel of e-mail vandaag nog een afspraak