Hoe was je een Mercedes klassieker?

Beste tip► maak uw Mercedes klassieker niet vies

 

mercedes oldtimer wassen

 

De beste tip is te zorgen dat uw Mercedes niet vies wordt

Een schone stallingsruimte en zachte auto pyjama zijn de beste maatregelen tegen het onnodig vuil worden van uw Mercedes-Benz klassieker of oldtimer. Het lakwerk is,  behalve mooi, ook de huid van uw auto die tijdens het rijden continu wordt aangevallen door insecten, straatvuil en zelfs steentjes. De juiste verzorging en juiste manier  van reiniging van het lakwerk is cruciaal voor de kwaliteit en levensduur. Een nieuwe laklaag is kostbaar, dus wees zuinig op wat u heeft.

Tips voor onderhoud antieke prewar voertuigen

Heeft u een heel oude prewar car met nog origineel lakwerk? Klik dan door naar Pre War voertuigen.

 

tips voor onderhoud

 

Begin met de afwatering van het sopwater

Voordat u de Mercedes oldtimer of klassieker gaat wassen is het belangrijk om te controleren of alle afwateringspuntenschoon zijn. Anders blijven er straks plassen water staan die uiteindelijk schade tot gevolg kunnen hebben.

Zaterdagmiddag klusje voor de buurjongen

Het reinigen van het  lakwerk van uw Mercedes-Benz klassieker dient u met uiterste voorzichtigheid te doen. Eén foute keuze kan onherstelbare lakschade veroorzaken en vele duizenden euro’s waardevermindering. Geen zaterdagmiddag klusje dus voor de buurjongen, maar zelf aan de slag gaan.  Tis tenslotte uw hobby.

Wat zijn de algemene regels?

  • Begin altijd met het goed afspoelen en afvoeren van vuil en zand.
  • Werk altijd van boven naar beneden.
  • Gebruik hiervoor lauwwarm water.
  • Was een auto nooit in de volle zon of onder een boom

Let op! Een insecten reiniger kan het verwijderen van insecten resten vergemakkelijken. Probeer een product altijd eerst op een niet zichtbare plaats uit.

Snel met de hogedrukreiniger of even door de wasstraat

Even snel met de hogedrukreiniger er langs en rijden maar. Helaas, met de hogedrukreiniger kunt u het lakwerk onherstelbaar beschadigen. Ook in de motorruimte van uw Mercedes-Benz klassieker moet u met een hogedrukreiniger oppassen. Nooit met de lans dichterbij komen dan 50 cm en nooit een te hogedruk gebruiken. En de wasstraat dan? Onbespreekbare optie. Was de oude Benz bij voorkeur met de hand en het liefst in een wasbox waar het afvalwater gezuiverd wordt.

Na het afspoelen begint het wassen met twee speciale emmers

Nadat u al het “losse” vuil eerst afgespoeld hebt kunt u de Mercedes-Benz gaan wassen. Wij adviseren een speciale auto wasemmer te gebruiken met een microvezel of wollen washandschoen. Sponzen zijn uit de tijd. De microvezel washandschoen kunt u na gebruik uitwassen in de wasmachine. Gebruik altijd twee emmers, een om de washandschoen in uit te spoelen en de andere om nieuw “sop” te pakken. Gebruik ook altijd twee washandschoenen. Een voor de bovenste helft van de auto en een voor de onderste helft. Spoel per paneel minimaal 1x de washandschoen uit in de emmer en pak tijdig nieuw water en/of een schone washandschoen. Wat is er nu zo bijzonder aan die speciale auto wasemmer?  Heel simpel, er ligt een rooster op de bodem die helpt swirls in de lak te voorkomen. Swirls ontstaan door stukjes vuil en stof die tijdens het wassen over de laklaag van de auto gewreven worden. Telkens als u uw washandschoen door de wasemmer haalt voor schoon sop wrijft u deze ook tegen het rooster. Dit helpt het vuil te verwijderen en bovendien zorgt het rooster ervoor dat het vuil op de bodem van de emmer blijft.

Welke shampoo voor de oude Benz?

Gebruik een milde auto was shampoo. Eventueel met een wax aandeel die de glansgraad verhoogt.  Nadeel hiervan is dat de ramen  “vet”  kunnen worden, wat erg vervelend is als je in het donker moet rijden met veel tegen verkeer. Shampoos zijn er voor veel verschillende doeleinden. Een shampoo moet ook veel meer doen dan alleen de auto schoonmaken. Het product moet het vuil veilig van de lak verwijderen en mag de lak en beschermlaag niet aantasten. Pas dus op met goedkope shampoos. Een goede shampoo is PH neutraal en afgestemd op de eventuele eerder aangebrachte wax laag. Gebruik bij voorkeur dus een shampoo van hetzelfde merk als de aangebrachte wax laag,  producten die  op elkaar zijn afgestemd geven simpelweg het beste resultaat. Voor glans lakken adviseren wij de glans shampoo uit het Petzoldts assortiment, dit is een milde shampoo met een licht wax aandeel die de glansgraad hersteld en beschermd.

Velgen en wielkasten met de wheel woolie

Nadat u de bovenzijde gewassen heeft kunt u  eerst de wielkasten en daarna de velgen aanpakken. Nadat u de wielkasten goed heeft uitgespoeld met water kunt u deze  met bijvoorbeeld  een oude microvezel washandshoen uitwassen. Let goed op dat al het zand goed is afgevoerd. Zand trekt vocht aan, waardoor uw klassieker sneller gaat roesten in de wielkasten. Bij de velgen kunt, indien nodig bij sterke vervuiling, een milde velgenreiniger gebruiken. Maar let op!; laat deze nooit opdrogen. Gebruik een microvezel washandschoen voor de grote oppervlakken en bijvoorbeeld een wheel woolie voor die delen waar u niet bij kunt met de washandschoen.

Pas op met water in de motorruimte

Wij adviseren om de motorruimte van uw Mercedes-Benz klassieker niet zelf met water uit te gaan spuiten. Werk hier zo veel mogelijk met “droge reinigers”. Wij adviseren de Petzoldts glansreiniger hiervoor te gebruiken. Water kan funest zijn voor onder andere de ontsteking, dynamo en startmotor. Pas op met speciale motor reinigers, deze kunnen vlekken achterlaten op het aluminium of lakwerk.

Zemen zijn uit de tijd

Droog de auto goed en zorgvuldig af. Gebruik hiervoor een speciale microvezel of katoenen droogdoek. Zemen zijn uit de tijd, omdat ze geen vuilrestjes op kunnen nemen en omdat ze te ruw zijn. Vergeet ook niet om deursponningen en randen goed te drogen. Bij oldtimers zijn er veel plekken waar verborgen vocht kan blijven staan. Controleer dus alle ruimtes of ze daadwerkelijk droog zijn. Houdt de doeken strikt gescheiden en pakt steeds een schone. Met een vieze doek kunt u zo swirls of krassen in de lak maken. Heeft u toevallig een compressor in de buurt? Dat is handig om raamrubbers, spiegels en kieren droog te krijgen, maar ga voorzichtig te werk met lage luchtdruk.

Na het wassen aan de slag met de kalkvlekken

Om kalkvlekken te voorkomen en om een hogere glans graad te bereiken kunt u na het wassen en drogen glanzend lakwerk nareinigen met een zachte microvezel doek en Petzolds glansreiniger.

Waarom geen ammonia voor de ruiten

Gebruik een glasreiniger, speciaal voor de autoruiten. Gebruik geen producten op basis van ammonia, dit kan blijvende vlekken geven op kunststofdelen.  Veel huis tuin en keuken producten voor het reinigen van glas bevatten weekmakers, hierdoor kunnen kunststofdelen in het interieur van uw klassieker onherstelbaar beschadigen.   

Zelf een goede waxlaag op de lak aanbrengen 

Vervolgens kan er een waxlaag op de lak worden aangebracht. Wij gebruiken voor de klassieker lakken over het algemeen een Carnauba-wax om de laklaag te beschermen en om de glansgraad te verhogen. Dit product kunt u zelf goed opbrengen. Ook hier geldt, nooit in de volle zon werken. Let op er is wel een voorbewerking nodig. Is de auto goed schoon en droog, reinig de lak vervolgens met hand glanzpolitur. Zo optimaliseert u de hechting van de wax en kunt u kleine vlekjes verwijderen. Breng vervolgens 2 keer een laag Carnauba-wax aan. Een alternatief is Petzoldts klassik Glass lakverzegeling, deze is makkelijker te verwerken dan de Carnauba-wax. De Glass lakverzegeling is met name voor oude laklagen en bevat ook een klein deel carnauba wax en een UV filer, wat vrij uniek is voor een dergelijk product.

Natverzegeling na het wassen

Om Youngtimers tijdens het wassen een extra waxlaag mee te geven adviseren wij natverzegeling van Petzoldt’s. Dit kunt u na het wassen opbrengen op een microvezeldoek en inwrijven. Vervolgens naspoelen en u bent klaar.  

Geen wasverzachter in de wasmachine

Was de gebruikte microvezel doeken en of handschoenen direct in de wasmachine. Gebruik hiervoor een speciaal microvezel wasmiddel en nooit wasverzachters. Wasverzachter is niet alleen slecht voor uw microvezel doek, maar kan ook chemicaliën achterlaten die de waxlaag van uw klassieker aan kunnen tasten.

Elke centimeter heeft nu u gezien

Wij gebruiken het wassen van een auto ook altijd als een inspectie momentje. Tijdens het wassen en het drogen komt u immers elke centimeter van uw Benz tegen. Ziet u kleine parkeer deukjes? Maak een afspraak met onze specialist in het uitdeuken zonder spuiten.

 

Restylen parkeerdeukjes

 

Reinigen Mercedes cabriokap

Voor de juiste middelen voor het reinigen van uw lakwerk en cabriokap, adviseren wij de producten van Petzoldts.nl 

 tips over hoe met de cabriokap om te gaan tijdens de winterstalling