Mercedes-Benz Klassieker Vrienden technische dag Stolk

Op zaterdag 7 April 2018 bezoekt de Mercedes-Benz Klassieker Vrienden club Mercedes klassieker Specialist Stolk in Balkbrug.

MBKV

De nog  jonge Mercedes-Benz Klassieker Vrienden  (MBKV)  stichting is op 28 januari 2007 opgericht en heeft tot doel het binnen Nederland in stand houden van klassiekers van het merk Mercedes-Benz. De MBKV realiseert haar doel door het bijeenbrengen van liefhebbers van Mercedes-Benz klassiekers en oldtimers. De MBKV stichting promoot het in goede staat brengen en houden van Mercedes klassiekers. De MBKV organiseert  leuke evenementen voor hun leden.  Zoals tourritten waar ook aan cultuur wordt gedacht. De MBKV  geeft  informatie aan hun leden via hun website en door middel van een nieuwsbrief.  Je kunt lid worden  van de MBKV als je eigenaar bent  van een klassieker van het merk Mercedes-Benz ouder dan twintig jaar. DE MBKV is een nog kleine gezellige Mercedes klassiekers club  en telt ongeveer 80 leden die hun liefde voor de Mercedes Klassieker met elkaar delen .

Technische dag bij Stolk in Balkbrug

Elk jaar organiseert de MBKV een technische dag voor hun leden. En dit jaar bezoekt de MBKV Oldtimer RestauratieCentrum Stolk in Balkbrug. Pierre Louis en Maria Stolk rijden heel hun leven al in een Mercedes-Benz. Hun ouders, aan beide kanten, reden ook al in een Mercedes-Benz. En ook de jonge generatie Jean-Louis Stolk rijdt nog altijd in een Mercedes-Benz klassieker. De tijd is stil blijven staan bij de familie Stolk, want inmiddels is de Mercedes van toen, de klassieker van nu. Klassiekers waar je nog ouderwets aan moet sleutelen. Dit is wat de familie Stolk elke dag met passie doet. De familie Stolk bezit dan ook zelf een kleine collectie Mercedes klassiekers, waarvan in een aantal nog steeds dagelijks wordt gereden. Sterker nog, de Stolk’s rijden altijd en alleen maar in klassiekers. De rondleiding, met veel technische uitleg en tips, wordt gegeven door Jean-Louis Stolk, die inmiddels ook al weer 25 jaar sleutel ervaring heeft.  Daarnaast volgt Stolk jr. al jaren met regelmaat technische bijscholingsdagen in Duitsland, speciaal voor specialistisch onderhoud aan de Mercedes-Benz klassieker. Familie Stolk in Balkbrug wordt dan ook al jaren gezien als een vak garage voor service en onderhoud aan uw Mercedes-Benz Klassieker

Museale Rijtuigen bij Stolk

De eerste auto was niets meer of minder dan een rijtuig met een motor. De eerste auto’s werden gebouwd met de kennis en technieken afkomstig van de rijtuigbouw. De eerste carrosserie bouwers waren de rijtuigbouwers. Kortom waar begint uw liefde voor de klassieker? Bij Stolk al bij het hele prille begin. Door de enorme opkomst en wereldwijde populariteit van het rijtuig in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw werden Pierre Louis en Maria Stolk jarenlang opgeslokt door alsmaar binnenstomende restauratie opdrachten van topstukken van rijtuigverzamelaars, musea en Koninklijk Staldepartement uit binnen-en buitenland. Met de komst van replica rijtuigen uit Polen eind jaren negentig en daardoor een opkomst van een hele generatie liefhebbers die het verschil tussen echt en replica niet interesseert of ziet, heeft Stolk zich destijds grotendeels terug getrokken uit de rijtuig restauratie wereld.  En is zich weer meer en meer gaan richten op de oorspronkelijke liefde; auto’s.

Hippomobiel erfgoed in Nederland

Toch is er nog altijd een rijtuig afdeling bij Oldtimer RestauratieCentrum Stolk in Balkbrug. Maria Stolk, groot rijtuigliefhebber van historische rijtuigen, houdt zich namelijk nog altijd elke dag bezig met het behoudend museaal conserveren van Nederlands historische Hippomobiel erfgoed. Al vanaf midden jaren negentig  bezoekt zij internationale symposia en workshops over dit thema en heeft zij zich in de loop der jaren gespecialiseerd in reversibele conservatie technieken specifiek toegespitst op Hippomobiel erfgoed. Dergelijke technieken zijn uiteraard ook geschikt voor de heel vroege nog in origineel staat verkerende museale oldtimers. Op dit moment wordt de rijtuig collectie van Kasteel Duivenvoorden door haar team onder handen genomen.  Het Hippomobiel erfgoed is een onderdeel van het Nederlandse mobiel erfgoed waarvoor gelukkig de laatste tijd steeds meer aandacht is.

Wilt u hier meer over weten? Volg dan deze link naar Stichting Hippomobiel Erfgoed 

Mercedes Roset 53

De Mercedes-Benz Klassieker Vrienden club bezoekt Mercedes klassieker specialist Pierre Louis en Jean-Louis Stolk geheel in stijl met een mooie Mercedes touringcar uit 1959. Wilt u daarbij zijn of lid worden van de MBKV. Bezoek dan de MBKV website.

Wit u ook op stap met zo’n prachtige unieker oldtimer autobus? Bezoek de website SVA-museumbussen.nl