Rijtuig Wilhelmina gerestaureerd door Stolk Balkbrug

Nu te zien in de Nieuwe Kerk te Amsterdam

Alweer 20 jaar geleden werd in de werkplaats van Stolk in Balkbrug de Crème Calèche gerestaureerd. Volgens rijtuigkenners uit de hele wereld één van, zo niet de mooiste Calèche qua ontwerp. Onbereikbaar voor topverzamelaars, want de Crème Calèche is nog altijd aanwezig in het Nederlands Koninklijk Staldepartement in Den Haag. Bij hoge uitzondering is het rijtuig met 4 pk aangespannen in vol ornaat tot 10 April 2023 te bewonderen in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Crème Calèche voor huwelijk Amalia

De Crème Calèche is in 1898 gebouwd in Den Haag door de firma Hermans & co. De 18-jarige Princes Wilhelmina kreeg deze zeer elegante dubbel geveerde Calèche ter gelegenheid van haar inhuldiging op 6 september 1898. Heel anders dan de Gouden Koets is dit zeer elegante luxe rijtuig geliefd bij alle internationale rijtuigkenners en topverzamelaars, maar nauwelijks bekend bij het Nederlandse publiek. De oorzaak hiervan is dat het rijtuig na 1963 niet of nauwelijks meer is gebruikt. Wellicht komt daar in de toekomst verandering in, want Kroonprinses Amalia heeft de wens het prachtige rijtuig te gebruiken op haar huwelijksdag.

Affuit met kanon begrafenis Prins Bernard

RestauratieCentrum Stolk heeft behalve de affuit waar Prins Bernard mee naar zijn laatste rustplaats is vervoerd al meerdere Nederlandse Koninklijke Galarijtuigen (jaarlijks te zien op Prinsjesdag) gerestaureerd, als in het jaar 2000 het verzoek komt een onderzoek op te starten naar de restauratie mogelijkheden van de  Crème Calèche.

Restauratie Crème Calèche bij Stolk in Balkbrug

In 2002 wordt dan ook de restauratie van de Crème Calèche bij Stolk opgestart. Na 2008 is de relatief kleine afdeling rijtuigrestauratie binnen het oldtimer restauratie bedrijf zich uitsluitend nog bezig gaan houden met museale rijtuigconservatie. Wat geresulteerd heeft in vele topopdrachten tot behoud van Hippomobiel cultureel erfgoed van verschillende Nederlandse Musea 

Gouden Koets

Ben u benieuwd of de Gouden Koets ook bij fa. Stolk onder handen is geweest? Lees dan het hilarische Blog bericht; “Gouden Koets gelukkig niet naar Balkbrug”

De Koninklijke tentoonstelling “De Eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen” is tot 10 April 2023 te zien in de  Nieuwe Kerk te Amsterdam