Steenmarters in uw Mercedes-Benz oldtimer of klassieker

Steenmarters onder de motorkap

 

Met het kouder worden van de buitentemperatuur is de kans op steenmarters onder de motorkap van uw oldtimer groter. Wat kunt u er tegen doen om de kans op vraatschade te verminderen.

Steenmarters eten aan kabels en bedrading

Voor diegene die het al eens hebben meegemaakt is het bekend dat een steenmarter flinke vraatschade aan de kabels, bedrading e.d. van uw auto kan aanbrengen. Steenmarters zijn een beschermde diersoort, dus vangen en doden mag u ze niet. Het maakt de steenmarter ook niet uit wat voor merk auto u heeft of welke remvloeistof uw garage in uw auto heeft gebruikt. Het gaat ze enkel om een fijne warme beschutte donkere plek. Dus vooral in de herfst en winter is de kans op steenmarters onder de motorkap van uw Mercedes-Benz oldtimer groter.

Steenmarter afweersystemen

Weet u dat er steenmarters in uw woongebied zijn, dan is het zaak om op tijd enkele voorzorgmaatregels te nemen. Staat uw Mercedes oldtimer altijd in een garage, samen met de dagelijkse auto, dan is het wellicht een goede eerste keuze om de garage te beveiligen tegen steenmarters. Belangrijkste maatregel is te zorgen dat ze niet naar binnen kunnen. Dat kan op zich al een hele uitdaging zijn, want de beestjes zijn net als muizen bijna niet buiten te houden. Vervolgens kunt u een marterafweersysteem in uw garage plaatsen. Er zijn er vele verschillende te koop. Welke er goed of “de beste” is, dat kunnen wij u niet vertellen. Ook het plaatsen van een spelende radio kan helpen, steenmarters houden namelijk van rust. Verder kunt u de motorkap open laten staan en licht laten branden, dit verstoort de rust van de steenmarter. Behalve in de garage zelf, kunt u ook een anti marter en muizen apparaat in de motorruimte van uw oldtimer of dagelijkse auto laten installeren. Dit apparaatje maakt b.v. elke 15 seconden een geluidssignaal dat de marters en muizen zou verjagen. Verder zijn er anti marter sprays en jeukpoeder. Kortom, er zijn nogal wat mogelijkheden, mocht u er zelf niet uitkomen schakel dan een professionele ongediertebestrijding hulp in.

Kan je een steenmarter vangen en verplaatsen?

Op internet hebben we daar uitleg over gevonden. Namelijk, als het u al lukt de steenmarter in een lokkooi te vangen, wordt u geconfronteerd met de volgende problemen. Hoe komt u veilig met de steenmarter, vechtend voor zijn leven, in een kooi naar elders? Op internet zijn er verhalen te vinden van mensen die bijvoorbeeld de trap afvallen met kooi en al, en vervolgens gebeten worden door het doodsbange dier, waarna ze zich moeten laten behandelen in het ziekenhuis voor bijtwonden en de noodzakelijke inentingen. Ook zou de marter doodleuk weer terug naar zijn huis komen wandelen, mocht het u al lukken hem of haar vrij te laten in een bos zo’n 70 kilometer verderop. Maar stel dat de steenmarter niet meer thuis komt, ook dan heeft u een probleem. De kans dat er een nieuwe steenmarter komt is best groot, en die ruikt de geur van een rivaal. De nieuwe steenmarter zal er alles aan doen hem/haar te vinden en uit te schakelen. Dus graaft deze nieuweling zich al zoekend steeds verder in uw woning of schuur in, tussen de wanden en achter de isolatiepanelen. Dan lijkt de omgeving minder aantrekkelijk maken toch echt een betere optie, zodat de steenmarter vanzelf uitwijkt naar elders.

Boete en wetgeving

Tijdens het verjagen mag het dier geen verwondingen oplopen. Voordat u ook maar overweegt om uw steenmarter te verjagen, lees goed de wetgeving omtrent steenmarters . Want begaat u een overtreding tegen een beschermde diersoort, dan komt u dat duur te staan. Er kunnen boetes tussen de € 19.000,– en € 76.000,– worden opgelegd voor het dieronvriendelijk bestrijden en/of het vangen en vermoorden van steenmarters.

Hoe dan ook, schade aan de bedrading van uw Mercedes-Benz oldtimer voorkomen is altijd een stuk goedkoper dan reparatie. Dus kom in actie voor het te laat is.

Komt  deze waarschuwing voor u te laat of twijfelt u of uw Mercedes klassieker of oldtimer wel het juiste onderhoud krijgt, maak dan vandaag nog een afspraak bij Mercedes Klassieker Specialist Jean Louis Stolk.

Lees eerst de meest gestelde vragen over een 1e afspraak in ons bedrijf.

Jean-Louis Stolk is o.a. Technisch adviseur Mercedes-Benz R/C 107 club Duitsland. En een door Mercedes-Benz Club Nederland (MBCN) aanbevolen allround Mercedes klassieker specialist.