Oldtimers behouden en repareren in plaats van weggooien

Hallo Mercedes oldtimer fan, heb je je ooit afgevraagd of onze geliefde Mercedes-Benz klassiekers zullen blijven rondrijden of langzaam gaan verdwijnen? Maak je geen zorgen, we hebben goed nieuws!

Volgens de laatste cijfers van Vinacles gepubliceerd in de Autoweek is het aantal oldtimers in Nederland de afgelopen tien jaar met meer dan 80.000 gegroeid. Ja, je leest het goed, 80.000 extra vintage auto’s op onze wegen! In 2014 telden we ongeveer 139.494 oldtimers van 40 jaar en ouder, maar nu zijn dat er al 220.454. Dat betekent dat onze straten nog steeds worden opgefleurd door die tijdloze schoonheden waar we zo van houden.

Oldtimer bezit blijft stijgen komende jaren

En, nee je bent niet zomaar in het bezit van een echte Oldtimer. In Nederland moet je auto minstens 40 jaar of ouder zijn. Terwijl in de meeste andere landen je auto die titel al krijgt bij ouder dan 25 -30 jaar. En weet je wat het beste nieuws is? Deze trend zal naar verwachting doorgaan. Vinacles voorspelt dat tegen 2029 het aantal oldtimers zelfs boven de 300.000 zal uitstijgen. Hoe leuk is dat? Oldtimerbeurzen of festivals worden druk bezocht, nog altijd heel veel mensen genieten van al die prachtige historische mobiele erfstukken.

Besparen van grondstoffen en energie

Maar hoe kan dit? Nou, het heeft veel te maken met de steeds betere kwaliteit van auto’s. Denk maar eens aan al die autofabrikanten die in de jaren tachtig begonnen met het verzinken van carrosserieën en het bouwen van stevigere motoren. Hierdoor gaan auto’s veel langer mee dan vroeger. Wat helemaal in de nieuwe trend “behouden en repareren in plaats van weggooien” past. Immers behouden en repareren maakt de productie van nieuwe apparaten minder noodzakelijk en zorgt dus voor minder afval en spaart zo schaarse grondstoffen en energie. Als dat niet milieuvriendelijk is, dan weet ik het niet meer.

Oldtimers rijden slechts 0,2 procent van aantal gereden kilometers in Nederland

De NOS publiceert op 5 april ook cijfers en meldt dat  in 5 jaar tijd het oldtimerbezit met 25 % is toegenomen volgens het Centraal Bureau voor statistiek. Ondanks de groeiende populariteit in ons mobiele erfgoed wordt slechts 0,2 procent van het aantal gereden kilometers in Nederland gereden door een oldtimer,  je kunt dus zeggen verwaarloosbaar. Volkswagen is het meest populaire merk, gevolgd door Mercedes-Benz.

Dus, terwijl we soms bezorgd zijn dat onze geliefde oldtimers langzaam zullen verdwijnen, wijzen deze cijfers erop dat we ons daar voorlopig geen zorgen over hoeven te maken. Laten we dus met een gerust hart blijven genieten van die prachtige klassiekers die ons straatbeeld kleur geven!

Een Blog bericht van Maria, de assistente van de baas.