Welke motorolie is de juiste voor uw Mercedes klassieker of oldtimer

Motorolie in verschillende viscositeit voor zomer en winter

De juiste motorolie is belangrijk voor een goede prestatie en langere levensduur van uw Mercedes klassieker of oldtimer. AMT vraagt Jean-Louis Stolk naar zijn expertise op het gebied van de juiste olie voor de Mercedes klassieker.

Voor een goede prestatie van uw Mercedes klassieker of oldtimer zijn vele details belangrijk. Dus ook de juiste olie, of beter gezegd juist de olie! Zo hebben wij tien verschillende soorten motorolie op voorraad in verschillende viscositeit voor zomer en winter, die wij in onze Mercedes klassieker garage gebruiken.

Hydraulische olie voor automatische daken en veersystemen

Daar komen nog drie soorten ATF-olie bij voor auto’s van de jaren ‘50 tot en met 2000. Verder verschillende soorten cardanolie en stuurbekrachtigingsolie van Mercedes-Benz en ten slotte nog een hydraulische olie voor automatische daken en veersystemen. Verder nog een aantal olie reinigers en toevoegingen. Kortom, er staat genoeg op de planken.

Limited slip olie, in 1 tot 5 liter volumes

Wij gebruiken in onze vak garage de olie altijd in 1 tot 5 liter volumes. Dit is niet alleen praktisch voor ons, maar ook een weloverwogen keuze. Kleine hoeveelheden olie worden niet zo snel oud. En er is een geringere kans op verontreiniging met condens, simpelweg omdat de oliekan eerder leeg is. Ook kunnen de kleine kannen gemakkelijk opgeschud worden, waardoor bijvoorbeeld elk cardan de juiste hoeveelheid “doping” krijgt. Bij bijvoorbeeld  limited slip olie, te gebruiken voor een cardan, wil de “doping” in de olie snel naar de bodem van de oliekan zakken. Door het opschudden van een 1 of 5 liter verpakking verkrijgt u het juiste mengsel.

Olie voor het cabriodak van een R129 of A124

Elke Mercedes klassieker is anders. Zo hebben wij nooit een standaard olie advies, maar bekijken wij elke klassieker apart en maken we een weloverwogen keuze. Zo adviseren wij afhankelijk van de auto om bijvoorbeeld motorolie elk jaar of om de twee jaar te verversen. In onze werkplaats gebruiken wij Rektol motorolie, maar voor speciaal oliën zoals de olie voor het cabriodak van een R129 of A124 pakken we juist weer de originele Mercedes-Benz olie.

Artikel in automotive tijdschrift  AMT

Onze expertise betreft de juiste olie voor de juiste klassieker is niet onopgemerkt gebleven. Het automotive tijdschrift  AMT heeft Jean-Louis Stolk gevraagd één en ander uit de doeken te doen voor een uitgebreid artikel in dit toonaangevende magazine. Nu te lezen in nummer 7/8 2020.

Lees u AMT (nog) niet ?  klik dan hier voor een korte impressie van het AMT artikel op internet.