Wanneer wordt een oldtimerrit een rally?

De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club houdt zijn leden goed op de hoogte. Zo is er recent een artikel op de website van de KNAC gepubliceerd over het organiseren én het deelnemen aan een oldtimerrit. Bent u tijdens die rit wel verzekerd? Wij brengen het artikel onder uw aandacht.

Bolletje/Pijltje rijden, betekent al rally rijden

De KNAC brengt in een uitgebreid artikel de haken en ogen aan het licht bij het organiseren en deelnemen aan een (Club)evenement. Voor het organiseren van een tourrit met oldtimers heeft u nogal wat juridische kennis nodig. Kees de Regt licht een en ander toe. De grote vraag is,  wanneer is een oldtimerrit een rally? En dat blijkt al snel het geval te zijn. Zodra er bijvoorbeeld ook maar één vraag tijdens de oldtimerrit beantwoord moet worden, zit er een wedstrijdelement in. En een wedstrijd op de openbare weg is een rally. Wedstrijden op de openbare weg zijn volgens de wet verboden. Maar let op, het gaat nog verder. Namelijk, ook oldtimerritten waar de route uitgezet is met bolletje/pijltje vallen onder de noemer “wedstrijd”. Voor het organiseren van een oldtimerrit is dus al heel snel een vergunning nodig. En die moet al maanden van tevoren worden aangevraagd. Kees de Regt legt in zijn artikel uit hoe een evenementencommissie van een oldtimerclub dit het beste kan aanpakken.

Niet verzekerd bij deelname aan een rally of oldtimerrit

Ook u als deelnemer aan een eenvoudige oldtimerrit van uw Mercedes-Benz club dient te bedenken dat u wellicht toch onbedoeld aan een rally meedoet.  En de vraag rijst dan: bent u daar wel voor verzekerd? Neem dus contact op met uw oldtimerverzekeraar en verwijs naar dit blogbericht. En informeer bij de organisatie waar u zich inschrijft voor een ontspannen ritje of er sprake is van een (simpel) wedstrijdelement in de rit én of hiervoor vergunning is verleend. Want mocht dat niet zo zijn, dan neemt u onbedoeld deel aan een verboden wedstrijd op de openbare weg en bent u dus niet verzekerd.

Lees voor meer uitleg het hele artikel van Kees de Regt op de website van de KNAC

De vele voordelen van pechhulp afsluiten bij de KNAC

Wij hebben er al eerder een blogbericht aan gewijd. Pechhulp afsluiten bij de KNAC heeft vele voordelen ten opzichten van de ANWB. Wilt u hier meer over weten? Lees dan ons blogbericht KNAC pechhulp voor klassiekers en oldtimers