60 jaar Mercedes-Benz W113 Pagode

De W113, opvolger van de W121 en voorloper van de R/C 107. Nee, op volgorde nummeren konden ze bij Mercedes-Benz niet zo goed. Maar goede auto’s bouwen des te beter. Deze super mooie elegant sportieve Mercedes-Benz Roadster met de prachtige bijnaam “Pagode” is gebouwd tussen 1963 – 1971.  2023 is dus het 60e jubileum jaar. In totaal zijn er 48.912 geproduceerd.

Mercedes Pagode

Van begin af aan is de elegante Roadster zeer geliefd. De bijnaam Pagode heeft de auto te danken aan de prachtige karakteristiekste vorm van de hardtop, die doet denken aan een Chinese Pagodedak. Zonder hardtop is de Mercedes Pagode een zeer sportieve cabrio met voor onverwachts slecht weer een opvouwbaar softtop die dient als tijdelijke paraplu.

Hardtop en softtop

Overigens heeft niet elke Mercedes-Benz w113 die u nu nog vindt een hardtop. De hardtop van 49 kilo was namelijk een optie. Zo ook werden niet alle auto’s met een softtop geleverd. Je mist dan niet alleen de softtop, maar ook het buizenframe. Opletten dus bij het aankopen van een W113, weet wat u koopt.

California Coupe

En dan is er ook nog de uitvoering met 2+2 zitplaatsen, de zogenaamde “California Coupe”. Dit is een Pagode SL uitvoering met een neerklapbare achter zitting in plaats van een soft top.

230 – 250 – 280 SL

Deze zeer populaire Mercedes klassieker was verkrijgbaar in drie verschillende 6-cillinder uitvoeringen. Als eerste de 230SL met een M127 motor, opgevolgd door de 250SL met een M129 motor. En vanaf 1968 de vandaag de dag meest gewilde, de 280SL met de M130 motor met één bovenliggende nokkenas. Met deze nieuwe 6-cillinder in lijn kan een topsnelheid van 200 km per uur bereikt worden

Pagode 280SL met handgeschakelde 5 bak

Verder kon de klant kiezen uit een 4 bak automaat of een handgeschakelde versie. Bij de handgeschakelde versnellingsbak was de keus een 4 of 5 bak. De 5 bak is minder geproduceerd en voor de liefhebber van een sportieve auto erg gewild. Vandaag de dag moeilijker te vinden en een stuk hoger geprijsd. Weet als u een Pagode wilt aankopen waar uw voorkeur naar uitgaat.

USA Export

En of u een Europees of Amerikaanse uitvoering wilt, want ja ook de Mercedes-Benz W13 is veel geëxporteerd naar America, waar het een zeer populaire Roadster was.  De Mercedes W113 Pagode is een geliefde klassieker vanwege zijn tijdloze design, luxueuze interieur en solide prestaties. Het is een auto die zowel verzamelaars als autoliefhebbers blijft aanspreken vanwege zijn unieke stijl en historische betekenis.

Zoekt u een betrouwbare specialist  voor reparatie en onderhoud aan uw Mercedes-Benz W113, maak dan vandaag nog een afspraak voor een 1e inspectie