Wel of niet de automaatbak laten spoelen

Het spoelen van een versnellingsbak bestaat al heel lang, maar heeft dit zin als u schakelproblemen hebt bij uw Mercedes oldtimer of klassieker.

Versnellingsbakken met longlife olie

Bij een versnellingsbak met Longlife olie is er het voordeel dat de olie nooit ververst zou hoeven te worden. Want longlife olie zou goed blijven gedurende de gemiddelde levensduur van een auto. Volgens internet is de gemiddelde levensduur van een auto tussen de 5 en 15 jaar of tussen de 120.000 en 220.000 kilometer. In de praktijk bleek er toch wel behoefte te komen deze versnellingsbakken te verversen. Maar omdat de koppelomvormers bij deze automatische versnellingsbakken niet meer afgetapt kunnen worden, blijft er bij  verversen altijd wel een liter of 5 achter in de koppelomvormer. Voor deze auto’s is het spoelen van een versnellingsbak dus zeker een optie. Wij spoelen deze versnellingsbakken ook met de Tim Eckart methode. De versnellingsbakken die op deze manier ververst/gespoeld moeten worden zijn in de regel te herkennen aan het ontbreken van een peilstok.

Automaatbak spoelen bij een Mercedes oldtimer of klassieker

Op zich is het niet nodig een automaatbak van een oldtimer of klassieker te spoelen, het is immers mogelijk de automaatbak gewoon olie te verversen. Het spoelen van een automatische versnellingsbak is niet schadelijk, ook niet bij een oldtimer. Echter, tijdens het spoelen worden er vaak middelen toegevoegd om het vuil los te weken en die kunnen wel schade geven.

Uw automatische versnellingsbak bevat frictie materiaal zoals rembanden en platen, vergelijkbaar met uw remblokjes. Ook dit frictie materiaal slijt en laat net zoals remblokken stof achter. Dit stof wordt opgenomen in de olie en is een van de redenen waarom automatische versnellingsbakolie ververst moet worden.

Het nadeel van reinigingsmiddelen is, dat er na het gebruik van dergelijke middelen problemen kunnen ontstaan in de frictie materialen van de versnellingsbak. Frictie materiaal  is een zwak materiaal wat niet bestand is tegen deze reinigingsmiddelen. En het frictie materiaal in een Mercedes oldtimer of klassieker versnellingsbak is al op hoge leeftijd en kan die aanslag niet meer aan; het valt uit elkaar. Frictie materiaal kan sowieso niet tegen vocht. Zo zien we ook dat als de warmtewisselaar in een radiator gaat lekken en er dus koelvloeistof in de versnellingsbak komt er daarna vaak problemen met de versnellingsbak komen doordat het frictie materiaal uit elkaar begint te vallen. Dit komt niet alleen door het water aandeel, de glycol is hier ook schuld aan. Enkele Mercedes modellen stonden bekend om dit probleem, zoals bijvoorbeeld de W211 met de Valeo koeler

Over het algemeen heeft het dus geen toegevoegde waarde om bij schakelproblemen kosten te maken voor het spoelen van de automatische versnellingsbak van uw klassieker. Maar bij klassiekers die veel korte afstanden hebben gereden of waarbij de vacuümdruk verkeerd is geweest door een lekke accumulator en de versnellingsbakolie extreem verontreinigd is kan het wel zin hebben. Maar schakelproblemen bij oldtimers komen over het algemeen niet voort uit vuile olie. Maar eerder uit vacuüm problemen uit de motor, lekke vacuüm accumulator of gewoon verkeerd afgestelde modulier druk. Als de schakelmomenten niet kloppen komt dat vaak door een onjuiste afstelling van het gasstangen stelsel of de verbinding hiervan naar de versnellingsbak.

Waarom niet gewoon olie verversen

Ja, inderdaad waarom niet gewoon die olie verversen. Bij het verversen blijft er afhankelijk van het type versnellingsbak ongeveer een halve liter achter in de versnellingsbakleidingen, slangen en de warmtewisselaar in de radiateur. Daarom doen wij in onze garage meestal ook even de leidingen los maken van de warmtewisselaar om op die manier ook die olie af te tappen. Ook adviseren wij om de slangen die naar de radiateur lopen preventief te vervangen, vaak zijn dit nog de originele af fabriek die inmiddels veel haarscheurtjes vertonen waardoor alleen de binnenlaag de olie nog tegen houdt. Als zo’n slang klapt is binnen een paar honderd meter alle versnellingsbakolie uit de automaatbak gelopen en verbrandt het frictie materiaal. Vaak is zo versnellingsbak dan zo heet geworden dat hij ook  niet meer te reviseren is.

Conclusie: juist wel of toch niet spoelen

Bij een versnellingsbak die niet afgetapt kan worden zoals bij de R129, W210 en W211 e.d. is spoelen geen overbodige luxe. Wij spoelen deze versnellingsbakken met de Tim Eckart methode. Maar wees voorzichtig met reinigers, hierin zit veel kwaliteitsverschil. Voor een oldtimer versnellingsbak zien wij meestal geen toegevoegde waarde. Immers je kan bijna alle olie vervangen door de koppelomvormer, warmtewisselaar en versnellingsbak leeg te laten lopen. Let ook altijd op of de juiste olie wordt gebruikt. Bij  oldtimers wordt vaak een te moderne olie gebruikt bij het spoelen en/of verversen. Er zit immers ook een moderne olie in de spoelmachine en die kan of wordt over het algemeen niet voor die enkele oldtimer gewisseld.

Soms zijn schakel problemen snel op te lossen door de juiste olie te gebruiken en het vervangen van een kapotte vacuümdoos. Bekijk onderstaande YouTube Video gemaakt in onze eigen werkplaats.

Een blogbericht van Jean-Louis Stolk

Jean-Louis Stolk  is o.a. Technisch adviseur Mercedes-Benz R/C 107 club Duitsland. Hij is regelmatig in Duisland te vinden voor zeer specialistische bijscholing maar ook als spreker bij technische clubdagen. Een door Mercedes-Benz Club Nederland (MBCN) aanbevolen allround Mercedes klassieker specialist. Met enige regelmaat verschijnen er interessante artikelen van zijn hand in het MBCN clubblad “de Zilverster”  Zoals b.v. het artikel Mercedes R/C 107 uitleg over de verschillende modellen.  Verder is hij bekend onder Mercedes klassieker liefhebbers door de  YouTube video’s gemaakt in zijn eigen garagebedrijf en schrijft hij met enige regelmaat interessante Blogberichten met tips en nieuwtjes.

Bent u op zoek naar een betrouwbare vaste garage voor uw Mercedes oldtimer of klassieker?

Volg deze link voor het maken van een kennismakingsafspraak,

Helaas kan een brandstoffilter oude benzine en fijne roestvervuiling niet uit het systeem filteren.

Ja, bij oldtimers die hier komen is vaak al door verschillende garages aan gewerkt zonder goed resultaat. We moeten dan helaas van vooraf aan beginnen om de problemen op te lossen.

De H4-LED lampen van Philips led lampen zijn toepasbaar in onder andere de R107 SL en W123 koplampen.

Dat kan met een rookmachine. De ingeblazen rook laat precies zien waar er lekkages zijn.

Gemiddeld 12 tot 24 maanden, afhankelijk van de staat van de auto en leverbaarheid van onderdelen.

Wij adviseren om de brandstofslangen op de motor elke 6 tot 8 jaar te vervangen en ze jaarlijks te laten inspecteren.

Laat uw oldtimer periodiek controleren door uw vaste specialist. Regelmatig onderhoud voorkomt dure reparaties.

Volgens Mercedes-Benz gaat een radiateur gemiddeld 10 tot 15 jaar mee.

Deze moeten elke 6 tot 8 jaar vervangen worden om goede smering van de nokkenassen te waarborgen.

Kleppen moeten regelmatig gesteld worden. Hoe vaak is van veel factoren afhankelijk.

Een probleem in het injectiesysteem (en dus slecht lopen van de motor) komt eigenlijk nooit alleen door een kapotte spinnenkop. Het is vaak een opeenstapeling van meerdere kleine storingen, die zijn ontstaan in de loop der jaren.

Professionele revisie van het originele injectiesysteem is 30 – 70 jaar na aflevering van de auto een goede keuze. Het systeem heeft zich al die jaren bewezen, en kan na een goede revisie weer heel lang mee.

Een automaatbak van een oldtimer of klassieker spoelen is niet zinvol, het is immers mogelijk de automaatbak gewoon olie te verversen.

Nee, de motor en de automatische versnellingsbak hebben door middel van vacuüm, toerental en de positie van de gasstangen interactie met elkaar.

Basiswerkzaamheden als olie verversen of bougies vervangen kan zelf. Voor specialistisch werk aan oldtimers met o.a. injectiesystemen is veel ervaring vereist.

Eerder uit vacuümproblemen uit de motor, lekke vacuüm accumulator of gewoon verkeerd afgestelde modulair druk, of onjuiste afstelling van het gasstangenstelsel.

Schudden van de motor kan veroorzaakt worden door onder andere valse luchtlekkages, injectie of ontstekingsproblemen. Soms door mechanische onbalans.

Een onderdruksensor mag en kan alleen op een testbank met de juiste kennis afgesteld worden en dus niet in de garage door een monteur.

Dit betekent dat er ergens benzine lekt, meestal uit verteerde benzine slangen. Pas op voor brandgevaar! Zet de auto buiten (start niet) en onderneem direct actie!

Bij probleemauto’s moeten wij weer vanaf het begin alles controleren, testen of opnieuw/beter reviseren om de oorzaak te kunnen vinden.

Dat kan, maar waarom zou u een origineel injectiesysteem wat tientallen jaren goed gewerkt heeft vervangen voor een modern systeem? Lees ook ons blogbericht: “Modern injectiesysteem op Mercedes klassieker bouwen”

Bij koudstartproblemen bij Ke-jetronic is meestal de stuurkast de oorzaak. Bij Ka-jetronic en mechanische injectie zoals bij een pagode is meestal een sensor het probleem.

Warmstartproblemen komen vaak voor door vapour lock. Dit is het koken van de benzine in het injectiesysteem of in de carburateur.

Gebrek aan ervaring en kennis, gebrek aan de juiste onderdelen of goede adressen om revisiewerk uit te besteden. Gebrek aan Mercedes handboeken, afstelgegevens en diagnoseapparatuur. Vooraf prijsafspraak gemaakt. Te laag budget. Vooraf levertijd afgesproken.

Lees op onze blogpagina het artikel over “Waarom u een Mercedes oldtimer goed warm moet rijden “

Bij een versnellingsbak die niet afgetapt kan worden zoals bij de R129, W210 , W140, C140, W211 e.d. is spoelen zeker geen overbodige luxe.

Dit is geheel afhankelijk van model, staat en wensen: gemiddeld tussen de €100.000 en €250.000.

Als bijvoorbeeld 2 punten aangepakt worden van een volledige restauratie. Begin altijd bij veiligheid en techniek. Mooier maken kan altijd nog als er budget over is.

Plaatwerken en spuiten. Revisie van: complete motor, versnellingsbak, injectie- en brandstofsysteem, stuurinrichting ,wielophanging, banden en velgen, kabelboom, interieur, cabriokap, sierlijsten, verlichting, radio etc.

Revisie van bijvoorbeeld de motor, brandstof- of injectiesysteem, versnellingsbak, cardan of slijtagedelen wielophanging.

Uw benzinetank staat aan het begin van uw brandstofsysteem. Roestvorming in de tank vervuilt dus het hele brandstof- en injectiesysteem, wat een complete revisie noodzakelijk maakt.

Bij valse luchtlekkages komt er geen luchtstroom langs de luchtweger. Deze bedient dan de spinnenkop niet en hierdoor zal de motor “te arm” lopen waardoor motor schade ontstaat.

Veelvoorkomend zijn startproblemen, problemen met toerental, onregelmatig lopen, olie- en benzine lekkages en slijtage aan ophanging en rubbers.

Lees onze pagina: “Mercedes injectiesystemen” voor uitleg over de verschillende systemen.