De Vrijwillige Klassieker Inspectie – De VKI

 

Hoewel de Apk-keuring voor oldtimers ouder dan 50 jaar sinds 1 januari 2021 niet meer verplicht is, kunt u op uw vingers natellen dat het belangrijk blijft om regelmatig onderhoud en controles aan uw oldtimer uit te laten voeren.

Heeft u een Mercedes oldtimer van 50 plus en wordt het eens tijd voor een inspectie of keuring, lees dan de meest gestelde vragen over een 1e inspectie/keuring aan uw Mercedes oldtimer of klassieker bij Jean-Louis Stolk in Balkbrug

Stichting Vrijwillige Klassieker Inspectie

Verschillende organisaties zagen het gat in de markt en introduceerden begin 2023 “De vrijwillige klassieker inspectie”. Als oldtimergarage kan je je bedrijf aanmelden voor lidmaatschap van de organisatie/stichting en je bent vervolgens automatisch gecertificeerd. Anders dan bij de verplichte APK  is een opleiding tot keurmeester niet nodig en zijn er geen steekproeven. Na betaling van het jaarlijkse lidmaatschap kan deze garage onder de paraplu van deze stichting vrijwillige klassieker inspecties aanbieden waarna de klant een onderhoudsrapport en uitgewerkt restauratieplan krijgt én een mooie sticker met het VKI Logo op de oldtimer. Kassa zou je denken voor oldtimer garages die niet veel te doen hebben en zitten te springen op klandizie. Echter, op dit moment hebben alle goed bekend staande oldtimer en klassieker garages het erg druk en zijn lange wachttijden meer de regel dan een uitzondering. Er zijn op dit moment bij de “Stichting Vrijwillige Klassieker Inspectie” slechts 8 bedrijven lid en op hun site vermeld. Heeft uw vaste oldtimer garage geen tijd of wilt u graag  een uitgewerkt rapport én een sticker met VKI Logo op uw oldtimer kies dan voor een gecertificeerd bedrijf.

Zin of onzin van gecertificeerde garage

Of uw eigen vaste klassieker of oldtimer garage nu wel of geen lidmaatschap betaald aan deze Stichting, het gaat erom of hij/zij verstand heeft van uw klassieker en u hem/haar vertrouwt. Het idee achter dit concept is uitsluitend en alleen dat u niet vergeet regelmatig naar uw 50 jaar of oudere oldtimer te laten kijken. Want inderdaad, verplicht APK is niet meer nodig maar dit betekent niet dat u niet meer naar de veiligheid van uw oldtimer hoeft om te kijken. Kwestie van gezond verstand gebruiken.

Niet verplichte Mercedes oldtimer inspectie uitgevoerd door uw eigen specialist

Het laten uitvoeren van een periodieke controle, (APK) keuring of technische inspectie van uw Mercedes-Benz door een Mercedes klassieker / oldtimer expert heeft vele voordelen ten opzichte van een willekeurige gecertificeerde oldtimergarage die vele verschillende merken de revue ziet passeren en daardoor meer een algemeen beeld waarneemt maar de zeer specifieke automerk gerelateerde issues niet opmerkt. Simpel gezegd, het verschil tussen een allround huisarts en een specialist.

Periodieke keuring blijft altijd belangrijk

Een oldtimer is vaak een waardevol en kostbaar bezit en een goed onderhouden auto zal niet alleen langer meegaan maar ook veiliger zijn om te rijden. Bovendien kan een technische periodieke keuring zoals de vrijwillige APK helpen bij het vinden van problemen voordat ze ernstiger worden, waardoor u geld bespaart op dure reparaties in de toekomst. Dus hoewel Apk-keuringen niet meer verplicht zijn bij oldtimers ouder dan 50 jaar, kan het regelmatig laten controleren van uw oldtimer bijdragen aan de veiligheid, betrouwbaarheid en waarde van uw klassieke voertuig.

Controleer in elk geval zelf op zijn minst regelmatig de (rem) vloeistoffen en uw verlichting.

Ruikt u een benzine lucht, maak dan vandaag nog een afspraak via de contact pagina!